Ник Лилхайлс: човекът, който показа Кристиано Роналдо как да спи

Той започна с натискане върху света на футбола и се свърза с “местния си клуб”, който просто се случи на Манчестър Юнайтед на сър Алекс Фъргюсън. “Винаги бях очарован от една страна колко е важно това естествено възстановяване, а просто, че общото население, без значение за спорта, го приема за даденост”, казва той на Guardian Австралия, докато в Сидни говорят за всичко, което спи. Арсен Венгер се пенсионира: – Сър Алекс има конете си.Нямам коне “Прочети повече

” Нещата се промениха много “, казва той. “Технологията и спортната наука са начело на преден план”. Предишният опит на Littlehales в тази област не идва от науката или от академичния свят, а от по-практичния процес на проектиране, производство и продажба на спални продукти – легла, матраци и възглавници. Реалността на Фъргюсън беше, че дори и да е имал твърдо усещане за това, какво играят, как тренирали и какви са въздействията, които изглежда са имали върху тяхното представяне, клубът нямаше контрол или влияние върху това, което правеха веднъж Те скочиха в луксозните си автомобили и излязоха от тренировъчната база на клуба. С Фъргюсън убеден, че съня на играчите му трябва да стане по-висок приоритет, Литехалес вкара ранните точки с мениджъра за успеха си, работейки с Юнайтед Защитник Гари Палистър, чиито инвалидизиращи наранявания на гърба утихнаха, след като Лиляхас откри, че играчът спи на матрак, който възпрепятства лечението му.Става дума за маргинални печалби Ник Лилхайлз. “Никога не можеш да излекуваш този проблем с по-ниски гръбчета, но видяхме някои значителни подобрения”, казва той, “за да предизвикат [гледната точка на клуба], че може би има нещо повече в това . “Дотогава имаше общо съгласие, че играчите ще работят по-добре след солидна нощна сън, но няма смислени опити да се справя с това правилно. “Всичко, което направих, беше да отворя вратата”, казва Литълхалес.

В нито един момент той се е включил в планирането на помещенията за възстановяване на United в техния учебен център в Карингтън, което навреди на интереса на мениджъра на Арсенал Арсен Венгер. “[Клубовете] започнаха да търсят периферно зрение.Те започнаха да гледат пилатес и йога. “Британската преса също беше заинтригувана от мистериозната нова фигура, караща се на и от тренировъчната зона на клуба. “Те се отказаха, че всъщност тренирам играчите да спят”, казва той. “Четиринадесет години по-късно той е водеща фигура в областта, след като е оценила и преконфигурирала спалнята на легион от международни спортни звезди, както и работеше с Челси, Реал Мадрид, национален отбор на Англия Страна и множество олимпийци.

За Европейските шампионати през 2004 г. ФЛ назначи Литълхалес да пътува пред английския отбор, за да излезе и преконфигурира помещенията в хотелските стаи и да ги настрои за възстановяване.Това беше един безпрецедентен ход по това време, стая на всеки играч, съобразени със специфичните нужди. С елитни спортисти, които сега прекарват толкова много от живота си на самолети, треньори и в хотелски стаи, единственото наистина изненадващо нещо е, че Отне толкова време, за да съществува такава работа. Littlehales гарантира, че спортистите получават правилните хотелски стаи на десния етаж, правилната климатизация и контрол на температурата, плюс подходящо осветление и легла. Повечето плюшени хотели, според него, са проектирани с кокошки партита, есенни уикенди и мързеливи празници, затова разполагат с генерични легла, предназначени да настанят всеки от 50 до 200 кг. Те със сигурност не са приспособени към нуждите на елитните спортисти. “Става дума за незначителни печалби”, казва той за ролята си.Facebook Twitter Pinterest Littlehales работи за Манчестър Юнайтед, Реал Мадрид и Team Sky, между другото. Снимка: Достатъчно

Littlehales има уникално и енциклопедично познание за това кои петзвездни хотели са най-подходящи за спортисти и харангъни, които не са в състояние да подобрят матраците и леглата си. Други важни фактори са възможността за пълно изчервяване от слънцето и контрол на температурата (16-18С е идеалният диапазон). Но леглата е от решаващо значение. “Ако не отметнат кутиите, които нося, или ще опитам друг хотел”, казва той.

За колелерите Tour de France на Team Sky, Littlehales създава “комплекти за сън”, които възпроизвеждат това, което преди това е определил за всеки ездач в дома им.На първо място има легло “topper”, тънък слой пяна, съобразен с формата на тялото и изискванията на всеки спортист, който е поставен върху съществуващия хотелски матрак или, ако не е подходящ, на пода. Всеки може да поеме до 150 кг, без да почувствате пода.

Издръжливите събития като обиколката са умствени, така че той също така инструктира шефовете на екипа да гарантират, че всеки състезател има седем комплекта бяло бельо, които да се измиват, изсушават и подменят всяка вечер, На спокойствие. Филтрите се поставят над вентилационните отвори за отстраняване на алергени от стаята и всеки състезател носи носни ленти, за да отвори дихателните пътища и да избегне дишането в устата. Нищо не е оставено на случайността. А какво ще кажеш за вековната теория, от която се нуждаем от осем часа кип на ден?Глупости, казва Литълхалес. “Никой не го получава и никой не го постига.” Той казва, че всеки има различни физически и умствени времена за възстановяване, но за елитните спортисти, петте 90-минутни цикъла на сън на ден са оптимални, независимо от реда, в който се намират. Съобразени с тази нужда и много учебни заведения за клубове, които сега са оборудвани със спални шушулки – специално проектирани спални за стратегическо подхранване.

Наказването на график за пътуване и игра, общественият контрол и натискът за поддържане на такова висококачествено кариера са това, което Littlehales вярва, че води до спортуващите, които рискуват със сън таблетки и самолечение. “Те са свръхстимулирани да се справят.Това може да бъде кофеин…таблетките за сън просто се пускат, защото не могат да спят или мислят, че няма да могат да спят. “

Рутината също е жизненоважна. Всеки атлет има свой собствен хронотип; Те са или сутрешни хора, или бухалки, фактор, който Литълхалес казва, че е генетичен. “Ако не установите какъв е този хронотип, вие се превръщате в международен”, казва той, добавяйки, че това откритие е от особено значение за футболистите, ограничените играчи на крикет и тенис звездите, чиято работа е да изпълняват своите оптимални възможности През нощта.Някои от тях просто се раждат с възможност да работят на високо ниво добре през нощта, други трябва да се адаптират.

Комбинирането на всички тези въпроси през последното десетилетие е появата на смартфони и електронни таблетки, Играчите да лежат в леглото да четат всичко, което е написано за тях онлайн, катастрофа австралийската тенис звезда Ник Kygrios допуснати по време на неотдавнашната си кампания Уимбълдън. “Нашето излагане на изкуствена светлина току-що мина през покрива”, той Казва за драматичното преместване от телефоните, които говореха и слушаха ярки екрани, които спортистите често гледат до всички часове на нощта. “Тази светлина е толкова интензивна и съчетана с всичко останало като телевизорите, всичко е за събуждане, не за сън…ние просто го оставяме да проникне в живота ни без никакъв контрол.”

Следователно, Някой в ​​позицията на Литълхалс да убеди модерния спортист, че трябва да избягват Googling или Twitter да търсят собственото си име, както много други.Преди 20 години помощният персонал можеше да задържи играчите далеч от вестници и телевизионни бюлетини, но с целия интернет в дланта на ръцете си любопитният съвременник не е далеч от онлайн шума. Само за да видим какво може да е там “, казва той. “Техните агенти и техните медии се опитват да го контролират, но, както всички ние, те обичат да пишат или да правят тази снимка нагоре”. Както казва Littlehales, той стои пред прозореца на собствената си хотелска стая и отбелязва, че дори и в Като интимно пространство като това, спортистът никога не е безопасен от вниманието.Може би някой в ​​сградата ги е забелязал, е счупил снимка и го е изтрил, за да може светът да види, преди спортистът да е преминал от другата страна на стаята. Единственото електронно устройство, което Littlehales препоръчва е Малък симулатор на светлината за изгрев, който излъчва постепенно светлина, за да възпроизведе естествения циркадичен процес на изгрев.В един идеален свят всеки спортист би съчетал един от тези с затъмнени завеси, контрол на температурата и чист въздух. Също толкова раздразнително, но извън контрола на съня и треньорите е, че много млади спортисти са израснали В света на онлайн игрите и да се наслаждавате на конзоли с тях, където и да отидете, да играете срещу съотборници и приятели до всички часове на нощта като отпочиване от стреса на професионалния си живот.

“Когато комбинирате всички От тези фактори е изключително контрапродуктивен, но в спорта начинът, по който тези момчета се отдалечават от цялата интензивност, е да се заключат в стаите и да играят игри. Ако не могат да спят, те играят игри.Те играят срещу техните приятели. “Тези дни сън треньорите са много по-малко вероятно да измерват времето за сън или да проследяват качеството на съня чрез носещи устройства, както традиционно се случва, а просто премахване на препятствията за релаксация и сън От своя спокоен сценарий, Littlehales казва, че спортистите няма да бъдат забранени да правят секс преди големите игри (“абсолютно глупости”). “), Но определено спим самостоятелно, а партньорите си тръгват в отделна стая, щом дойде време да накараме 40 мигли. Много топ футболни клубове са съгласни. В тренировъчния център на Реал Мадрид самият играч може да получи достъп до неговия персонализиран спящ шкаф, така че Роналдо спи само на себе си.Littlehales казва, че хората ще бъдат изненадани от спартанските, чисто функционални спални помещения в академията на Манчестър Сити, където акцентът е върху възстановяването на играчите, а не да се поглези. Играчите на града ще спят там преди домакинските игри.

За играчи, които спят с партньора си, има много допълнителни фактори, които трябва да обмислите; Размерът на леглото; Дали партньорът е лек или здрав легъл; Че дясната атлета най-добре спи на лявата си страна, но от дясната страна на леглото, обърната към стената или прозореца. И все пак, дори и Литълхалес казва, че го правя твърде далеч, което предполага, че най-добре доминиращите атлети биха могли да намерят леви доминиращи партньори и обратно.В крайния край на скалата са две отделни къщи на Роджър Федерер, които се използват по време на Уимбълдън, един за него и неговият персонал за обучение и подготовка, а другият за семейството му. Забележително е, че Littlehales казва, че повечето елитни спортисти, С досега не са обърнали внимание на спокойната среда вкъщи, изпращайки партньор или помощник, за да си купят матрака и леглата.В най-лошия случай това решение може да доведе до оплаквания от раменете и врата и да допринесе за други наранявания. “Много рядко откривам, че спят за правилните неща”, казва той.

Но за тези, които винаги се чудят как би било да влязат в спалнята на известен спортист, Литълхалес има отрезвяващо разбиране за нивата на възбуда, открити там; Същите телевизори, будилници, таблети и смартфони, които спират останалите да получат приличен сън.