Съндърланд щеше да уволни Адам Джонсън, ако знаеше за виновни молби

28-годишният мъж се призна за виновен за един брой на сексуалната активност с 15-годишно момиче, а другото – с козметика в първия ден от процеса на 10 февруари. Той отрече още два вида обвинения, но в сряда бе признат за виновен за една сексуална дейност с момичето и не беше виновен за друг. Той е изправен пред присъда за лишаване от свобода. Съндърланд прекрати договора на Джонсън на 11 февруари.Джонсън даде показания по време на процеса, че е признал на главния изпълнителен директор на клуба Маргарет Бърн на 4 май миналата година, че е целунал и коригирал женската жертва. Съдът е чул, че по време на дискусиите в този ден Бърн, Джонсън и QC на играча, Орландо Поунал, Бърн видя преписи от полицейско интервю, в което призна, че целува момичето, както и копия от 834 текстови съобщения, разменени между двойката. В съда Pownall каза: “Това е ясно, че ФК” Съндърланд “знае точно какво се случва и те са избрали, независимо дали по търговски съображения или в знанието, пред което са изправени, да му позволят да играе.Възможно е, в последствие, да съжаляват за това решение. “Съндърланд вижда нещата по различен начин и казва, че Джонсън е казал, че ще отрече всички обвинения. “По време на присъствието на [Byrne] [на срещата на 4 май 2015 г.] нямаше никакво предложение, че г-н Джонсън ще промени молбата си”, казаха в изявление. “Клубът не е в състояние да се произнесе по изхода на делото, нито върху решението на г-н Джонсън да защити всички твърдения.” След тази среща г-н Джонсън отново потвърди, че намерението му е защитава обвиненията и е уверен в успеха.Той впоследствие встъпи в невинни правни основания на 6 юни 2015 г.

“Разбира се, че е направено предложение [в процеса от Брадфорд], че клубът е знаел през цялото време, че г-н Джонсън възнамерява да промени молбата си той да продължи да играе футбол и клубът може да е участвал и в тактически дискусии за това.

“Това е абсолютно без основание и е опровергано възможно най-силно. Ако клубът беше известен на г-н Джонсън, който искаше да се признае за виновен за някоя от тези обвинения, работата му щяла да бъде прекратена незабавно. “