Западът на Адам Джонсън от благодатта

С рядък скромност, бившите Мидълзбро, Манчестър Сити, Съндърланд и Англия ще признаят, че той “не е достатъчно умен”, за да бъде пожарникар, преди да се разшири на привлекателността на тази работа. “Не съм сигурен защо е обжалвал”, каза той. “Просто мисля, че се страхувам да се плъзгам по стълбовете.”

Този отговор винаги се смее, но сега никой не се усмихва.Джонсън надолу слайд е толкова остра, че е почти невъзможно да си представим, че той свири професионално отново. Този сценарий изглежда свят, далеч от дните, когато родителите му, Дейв и Соня Джонсън, осъзнават своя петгодишен син манипулираше мини футбола, който непрекъснато дриблираше около дома си в Easington, окръг Дърам, с доста необичайна сръчност. Johnsons бяха твърди поддръжници на Съндърланд, но не успяха да намерят подходящ млад отбор за детското ляво крило в Wearside, те се обърнаха на юг към Teesside и Cleveland Juniors, управлявани от вдъхновяващият треньор Джордж Блейк. “Адам беше седем, когато той дойде при мен и беше феноменален”, спомня си Блейк в доста по-щастливи времена , “Той има толкова много естествена способност, че е като млад Райън Гигс.Винаги казвам на хората, че Адам Джонсън е играл за мен. “Блейк остана близо до Джонсън и баща му, като редовно го гледаше как играе за Съндърланд и спомня за дните, когато защитникът бе застрелян от Мидълзбро.

>

Под експертната грижа на Дейв Парнаби, главната академия на Боро, Джонсън първоначално направи измамно бавен напредък. Закъснял разработчик, той удари стената в тийнейджърските си години с липса на височина и изключителна слабост, диктувайки, че се бореше ужасно в под 18-мата. Внезапно нарастване щеше да промени всичко, но за известно време специалисти бяха проведени консултации, тъй като стана ясно, че костната и мускулната му развитие временно са изчезнали.Преодоляването на тези препятствия изискваше непоколебима подкрепа от страна на семейството и в резултат на преместването на Джонсън в Манчестър Сити през януари 2010 г. Парнаби похвали родителите на играча и тяхната “похвална смиреност”. Facebook Pinterest Адам Джонсън пристига в съда в Брадфорд по време на процеса. Снимка: Найджъл Родис / Getty Images

Почти пет години по-рано тогавашният 17-годишен дебютира за “Боро”, ръководен от Стив Макларън, в мач от Uefa Cup в Спортинг Лисабон.По това време много от работещите в Ривърсайд подозираха, че върколаката, сложна крила с лепилото, първото докосване и заблуждаващата промяна на ритъма може в крайна сметка да затъмнят друг ляв под, Stewart Downing. , Джонсън е бил предназначен да стане подчинен на Даунинг, а Гарет Саутгейт, наследник на Маккларън, го е дал на Уотфорд за първи опит в отбора. Aidy Boothroyd, тогава мениджър на “Викарадж Роуд”, се радваше на работа с играч, който той описва като благословен с “фактора Х”, посвещавайки часове за подобряване на дясното си крак, като същевременно е впечатлен от родителите, които са поставили крилата в центъра на своя свят.

“Адам има фантастично семейство”, каза Дъроуд. “Те са работническа класа и го следват навсякъде.Неговите родители и по-малката му сестра го гледат да играе из цялата страна. “Саутгейт, който щеше да служи като наставник на Джонсън, им харесваше, но не беше сляп за развитието на леко предсказуемата серия младият. Настоящият треньор на Англия под 21-рия завъртя очи, когато Джонсън беше свързан с преместване в Реал Мадрид. После имаше интервюто, което Джонсън даде на списание “FourFourTwo”, за да оприличи играта си на Лионел Меси. “Не му казвайте, но мисля, че играя по подобен начин на Меси – той е друг клас”, каза Джонсън. “Бих искал да играя от същата страна като Меси.Мисля, че ще направим абсолютна поквара. “В отговор на въпрос за сън среща Джонсън каза, че има приятелка, но” ако мога да избера друга, Джесика Алба може да има късмет “. Джонсън несъмнено се съобразява понякога с по-малкото ласкаво стереотип на съвременния футболист. Различен смахнат в стъпката му стана очевиден, когато кариерата му се разви в Боро, но чак до появата му в короната на Брадфорд, имаше малко доказателства за истинска тъмна страна на неговата природа. Facebook Twitter Pinterest Адам Джонсън в действие за Мидълзбро през 2008 г., на 21 години. Той дебютира за клуба като 17-годишен.Снимка: Гети Имидж Може би ранен намек беше, че вроденият природен талант, който позволи на Джонсън да прокара топката над главите на двама защитници, преди да победи вратата с великолепен волейбол вдясно, като Англия -21-е загубил 3-2 на Еквадор през 2009 г. съдържа капацитет да се прекъсне, както и да го направи. Ако имаше разочарование по Teesside, когато той се присъедини към Сити, то беше смекчено от чувството, че тя не може да бъде лошо нещо за него вече да не е “местен герой” и голяма риба в малко езеро. Вместо това движението ще направи Джонсън богат, но нищо друго.През 2011 г. той спечели медал на победителите във ФА Къп – той беше 73-та минута заместник в победата с 1-0 срещу Стоук, а друг за спечелване на Висшата лига година по-късно, но почти половината от 73-те му изиграни мачове за “Сити” заместител. Междувременно Роберто Манчини, мениджърът, би направил упорити разкопки за физическата кондиция и социализацията на Джонсън. По време на последващи интервюта със североизточните медии Джонсън разясни, че се е чувствал изкупин от италианеца. Учтиво, тихо говорим и самообладан, извънредното му, макар и тихо изразено, доверие беше най-поразителното нещо, което трябваше да излезе от такива обмени.Имаше обаче подозрение, че липсата на емоционална интелигентност може да се крие зад самоувереността.

“Не бях по-различен от половината от отбора”, каза той за неговите дни в Сити. “Винаги съм изглеждал като този, който е бил хванат или който го е видял, но не бях просто излизал сам. Утре пак ще го направя всичко. Имам медалите. “

Когато се присъедини към Сити, баща му настоя, че синът му е непроменен. – Говорим всеки ден – каза той. – Адам никога няма да се промени. Той е от скитнически произход. Той знае откъде идва и какво е необходимо, за да стигне там, където е сега. Манчини видя нещата малко по-различно.Той се страхуваше, че един крило, дълбоко засегнато от загубата на близкия приятел от детството си Дейл Робъртс – бившият вратар на Русдън и Диамант, който седеше до него в “Ейсингтън Комплекс” и играл заедно с него за младежите от Кливланд, от тогавашния мениджър на града се гордее, че не критикува публично играчите, но е раздразнен от ролята на Джонсън в пиянска къща в университета “Св. Андрей”, както и от решението си да кандидатства за £ 12,000 за среща с Кейти Прайс на благотворителен търг, наруши това неписано правило. Facebook Twitter Pinterest Адам Джонсън с Карлос Тевес по време на престоя си в Манчестър Сити, чийто мениджър, Роберто Манчини, ще направи постоянни разкопки за физическата кондиция и социализация на Джонсън.Снимка: Пол Томас / Изображения на действие

“Адам не разбира играта много добре”, каза Манчини. “Той може да подобри много повече, ако мисли, когато играе. Той е добър играч, но е невъзможно да се мисли за него като топ играч. Той е добър човек, но той трябва да работи – и да мисли. Той трябва да пази краката си на пода – и да се увери, че остават там. Той има фантастичен талант, но той не е най-добрият играч. “Няколко феновете на Съндърланд не биха се съгласили с последното мнение. Когато през 2012 г. Мартин О’Нийл донесе Джонсън “дом” на Уеърсайд и къщата от 1,5 млн. Паунда в най-атрактивния анклав на замъка Eden, той щеше да сподели с приятелката си Стейси Флоундърс, а по-късно и дъщерята на бебето, двойката имаше двойни цели. “Искам да играя и да бъда благодарен”, каза той.

В случая нито беше напълно изпълнено.Внезапно се впусна в привидно безкрайната борба срещу отпадането на О’Нийл, Паоло Ди Канио, Гус Пойет, Дик Адвокаат и Сам Алърдайс. Той спечели £ 60,000 на седмица, но никога не добави към 12-те английските шафери, които събра в Сити.

Понякога започвайки мачове, понякога заместник, той третира фенове на Съндърланд само за прозрения на способността му да променя играта.Имаше четири гола, тъй като шест поредни победи бяха настигнати срещу Нюкасъл и един лилав пластир с участието на играч на наградата месец през януари 2014 г., което подкани покани Рой Ходжсън да го заведе в Бразилия за същата година Световната купа.

Може би светският Манчини, който случайно го представи и на най-добрата си позиция в “дупката” зад централния нападател, го познаваше по-добре, отколкото той сам знаеше. Четири дни преди съда в Брадфорд и виновните, които зашеметиха борда на Съндърланд Джонсън, излязоха от пейката на Анфийлд и отбелязаха с къс свободен удар, за да поставят страната на Сам Алърдайс на път да хване 2-2 равенство. На последния свитък той хвърли ризата си в далечния край. Трудно е да не го смятам за последното му действие като професионален футболист.