“Никакви малки победи”: Андрю Богут и Бумерите, които не поемат почетни загуби

Но баскетболните мачове не са спечелени наполовина, а коментарите на Андрю Богут след мача говорят. “Все още загубихме играта, това не означава нищо”, обясни внушителният център. “Няма никакви малки победи”. Това отношение показва колко далеч е дошъл националният отбор на австралийските мъже. Когато Австралия и Съединените щати последно се срещнаха в Лондон през 2012, Boomers “се бориха смело” на 119-86 поражение. Капитанът на отбора Мат Нилсън допуснал, че той “не може да бъде по-горд”. Въпреки това галантските изпълнения вече не са достатъчни, за да отчаят отчаяно да съберат първия си олимпийски медал. Баскетболната топка: Carmelo Anthony спестява САЩ, Прочетете повече

От времето на Luc Longley с Чикаго Булс, многобройни австралийски баскетболисти са блестящи в НБА.Но докато техните женски колеги Opals са били на подиума на някога Олимпийските игри от 1996 г., същата година Лонгли спечели НБА заедно с Майкъл Джордан, Boomers се борят в международната конкуренция. Изходът от турнира от 16-ия кръг на турнира на Световното първенство по футбол през 2014 г. беше най-новият в дълъг списък от разочарования. Една конкретна възвращаемост на инвестициите за значителното публично финансиране, получена от многобройната младежка програма на “Баскетбол Австралия”, е много забавна. Преди да замине за Рио, думата от играчите и персонала беше проста. “С тази група има малко чувство, че е време – трябва да направим нещо специално на световната сцена”, призна треньорът Андрей Леманис.Въпреки прекъснатата подготовка, Boomers отвориха кампанията си с изчерпателни победи над европейските тежести Франция и Сърбия. Бързо протичащ атакуващ баскетбол и непроницаема защита видяха, че 12-ротацията върви отлично в двата края на съда. Водени от 30 точки, показвайки от родената в Канбера Пати Милс и 11 Матю Делаведова асистенти, австралийците отиде до петите с Team USA в сряда вечерта в Бразилия. Макар че може да са доказали своите пълномощия като истински претендент за медали, те все още губят игра, която изглеждаше изключително изгодна.Американският с 39% стрелба от полето представи Boomers със златна възможност, която липсата на дълбочина и последната четвърт от кариерата на Кармело Антъни им попречи да се хванат. Въпреки това представянето на екипа на Lemanis разбира се очевидно добре с близките кръгове на медалите. Милс, Богут и Делаведова – всеки от които претендира за пръстени в НБА през последните три сезона – предлагат силно ядро, докато 36-годишният Дейвид Андерсън демонстрира стойността на своето преимущество.

Винаги е изкушаващо да попитате въпросите “какво да стане”, след като сте загубили тежестта си, и отсъствието на млади перспективи Dante Exum, Ben Simmons и Thon Maker са напуснали тениса на Австралия на талант от най-високо ниво. Също така, противниците на Boomers не бяха Dream Team.Макар че несъмнено е най-добрата колекция от играчи в турнира, американската страна на треньора на Майк Кржежевски е изчезнала от множество суперзвезди, сред които Леброн Джеймс и Стеф Кери. Ако Бумерите могат да победят Китай и Венецуела през идните дни – те ще стартира и двете като фаворити – Австралия ще влезе на сцената с медалите си в добра форма. Четиримесечен сблъсък с Хърватия, Бразилия или Испания подсказва, където победата ще гарантира възможност за игра на бронз или по-добра. Преодоляйте лидерите на Литва или Южна Америка Аржентина в полуфинала и реванша с Team САЩ изглежда сигурен. Нито един от тези потенциални опоненти във финалите и след това не е лесна среща.Аржентина спечели златото в Атина, Испания претендираше за сребро в Лондон и Бразилия ще се радва на подкрепата на тромава домакинска тълпа. Но австралийците демонстрираха способност да се съревновават с най-добрите в света, а тяхното отношение след поражението показва, че Богут и компанията не се изправят пред себе си. Истинският тест започва сега.