Уолтър “Хорбъи” Свинбърн, който язди Шергар в историята на Дерби, умира на 55 години

Уолтър Суинбърн, който язди Shergar до рекорден успех от 10-дължина в Derby през 1981 г., когато е само на 19 години, почина на 55-годишна възраст.

Swinburn е признат един от най-добрите и най-стилни жокеи от своето поколение, и яздеше с увереност, породена от богат природен талант. Той язди първия си победител – Paddy’s Luck – в Kempton Park през юли 1978 г., и си осигури място в историята на тревните по-малко от три години по-късно на борда на Shergar.Racing: Interview можеше лесно да потърси замяна на Swinburn в Epsom поради относителната си неопитност: Shergar беше първото пътуване на жокей в Classic.Но той продължаваше да вярва на свежата тийнейджърка, известна с псевдонима „Хорът“, след категоричен успех за кон и ездач в Честър Ваза. \ T в Derby през 1981, но почти сигурно на втория най-добър бегач в Classic в продължение на пет години по-късно, когато неговият съдебен поход на Shahrastani отрече бързо завършващия Dancing Brave, който се беше обърнал към дома си с много дълги размери. Той се качи на третия и последен победител в дерби от кариерата си на борда на Lammtarra през 1995 г., като посвети успеха на спомена за Алекс Скот, първият треньор на осела, който е бил убит преди девет месеца.

Суинбърн е бит на борда. Шергар през 1981 г. в Сейнт Легер, след което жребецът се оттегли в стада, но печели всичките четири други британски класически събития поне веднъж.Той също е успешен в Prix de l’Arc de Triomphe през 1983 г. на борда на All Along, както и в Купата на купата на Breeders за 1996 г. в Пилсудски град Стоут. кариерата си и претърпяла животозастрашаващи наранявания, когато бил хвърлен в бегач в хиподрум Ша Тин в Хонг Конг през 1996 г. Той бил в кома четири дни след това, а нараняванията му включвали пробит бял дроб.

Той се оттегли от състезанието през 2000 г. поради проблеми с тежестта и започна нова кариера като треньор, който оседлава коне главно за тъста си, Питър Харис.Той оседла повече от 250 победители, включително Julienas в Royal Hunt Cup в Royal Ascot през 2011 г., но реши да се откаже от лиценза си по-късно през същата година, след като беше уведомен, че неговата тренировъчна операция „не е жизнеспособна в момента“. Суинбърн е работил и като експерт в екипа на състезанието Channel 4 и пише колона за вестници. “Говорих с него преди няколко месеца и той изглеждаше в много добра форма”, заяви в понеделник вечер Джон Франц, който работи с Swinburn на Channel 4. – Абсолютно шокиращо е, че трябва да умре на 55-годишна възраст. Няма никаква възраст. Той беше абсолютно надарен ездач, никога не сте виждали как някой кон издърпва с него или има главата му във въздуха.В някакъв смисъл беше малко смутена душа, имаше проблеми с тежестта, които вероятно му бяха засегнали много повече от други хора, но това каза, че е било отдавна и изглеждаше добре, но изглеждаше с всички намерения и цели, но очевидно не беше. Той можеше да се състезава, имаше наистина добро усещане за това, което се случваше под него. Той трябва да е бил фантастичен жокей, за да може да язди за вас.

Джеймс Фаншоу, треньорът на Newmarket, който беше асистент на Stoute, докато е бил стабилен жокей, заяви в понеделник, че е „брилянтен“ „Жокей, и че успешното му общуване с твърдоглавия милър Зилзал подчерта съчувствието на Суинбърн за неговите хълмове. – Не много хора биха могли да се измъкнат от Зилзал – каза Фаншау. – Той беше брилянтен кон, но имаше огнена природа.Уолтър беше брилянтен на тези коне. Големият му рекорд ще се сравнява с всеки друг. ”