Ахмед Муса: Искам да дам нещо на хората у дома в Нигерия

Муса гледа на изображението и се разсмива. „В къщата ми в Нигерия имам игрище с пет страни, така че винаги тренирам там и нямах нищо, което да нося, за да тренирам, така че реших да нося тази мъжка риза, която получих след шампионите. Лига срещу Юнайтед, когато бях в ЦСКА в Москва, “казва той. Пол Уилсън Прочетете повече

„Не съм се къпел след тренировка и излязох навън, за да дам храна на по-малко привилегированите и след това мисля, че някой е снимал – мисля, че е на четири месеца. Така беше взето, когато бях играч на ЦСКА, а не с Лестър.Но когато прочетох историята, се смеех, защото е много смешно – „Защо Ахмед Муса носи мантен комплект?“

Много говори за личността на Муса, че по време на тази история той случайно пада. в разговора той раздаваше храна на онези, които не са толкова щастливи като него, сякаш е напълно нормално за професионалния футболист да прави свободното си време. Муса е такъв човек.Нежно изречен, скромен и със силна мюсюлманска вяра, 23-годишният не е забравил своите корени.

В момента той разполага със спортен център, построен в Hotoro, където той играе за Kano Pillars, нигерийския Клуб на Висшата лига. „Хората у дома са толкова мили с мен, така че искам да им върна нещо”, казва той. “Когато се върна вкъщи в бъдеще, мога да тренирам с децата и да се чувствам много щастлив.”

Муса си спомня какво е било като израстване в Нигерия с топка в краката му и се оказва, че обратно В онези дни той е по-вероятно да бъде видян да носи цветовете на един от съперниците на Манчестър Юнайтед. “Израснах като фен на Арсенал”, казва той, усмихвайки се. “Всичко е заради Nwankwo Kanu.” Очите на Муса светват, когато го питат за влиянието на Кану. “Кану ми е пример за подражание”, казва той. „Запознах го, когато започнах да играя в националния отбор.Той е като герой в Нигерия. Винаги сме имали контакт помежду си и говорех с него преди да дойда в Лестър. Бях в Русия и той ми се обади, защото винаги ме съветва какво да правя. Той ми каза, че ще се радвам в Премиършип и Англия, че е хубаво място. ”Facebook Twitter Pinterest Ахмед Мугович, който е спасен от Асмир Бегович на Челси по време на загубата на EFL Cup от Лестър Сити миналата седмица. Снимка: Carl Recine / Ройтерс

Всичко, което Муса е виждал досега, го е убедил, че Кану е прав. Заедно със съпругата си и двете си малки деца, Ахмед Джон и Халима, Муса бързо се установил в новата си среда.Той е намерил джамия в Лестър, където може да присъства на молитва и се радва на факта, че може да говори свободно на съотборниците си след четири години в Москва, като разчита на преводач.

Времето на Муса на терена Шампионите на Висшата лига бяха ограничени – два старта и шест заместващи изяви – но крилото няма проблем с това и приема мнението на Клаудио Раниери, че му е необходимо време да се приспособи към скоростта и интензивността на английския футбол.

Собственото си темпо не е проблем, тъй като той показа с първия от двата си гола срещу Барселона в предсезонния сезон, когато спринтира от вътрешната си половина, за да отбележи, и би било интригуващо да видим кой пресича финалната линия на първо място в 100 м надпревара с Джейми Варди. „Все още не сме опитвали, така че не мога да кажа кой е най-бързият.Но аз ви казвам това – ще имаме състезание един ден – казва Муса, усмихвайки се.

Роден и възпитан в Джос като едно от петте деца, уменията на Муса бяха усъвършенствани по улиците преди започнаха да тренират в Футболната академия на Аминчи шест дни в седмицата, ставайки в 6 сутринта, за да отидат преди училище.Неговият талант скоро засия. “Приятелите ми ме наричаха Кристиано Роналдо, защото играех на крилото и те мислеха, че имам малко скорост като него”, казва Муса.

Това не беше лесно възпитание, а Муса да се примири с опустошителната загуба на баща си, докато е бил в училище. “Той почина, когато бях малък, той не знае нищо за сина му като една от звездите в Нигерия, така че за мен е тъжно, че не е видял какво съм аз днес”, казва Муса. “Но знам, че трябва да продължа да играя за него и мисля, че ще се гордее с мен.”

Първата голяма почивка на Муса дойде през 2010 г., когато той подписа за холандския клуб VVV-Venlo.Той говори топло за опита си в Холандия, описвайки футбола като „невероятен” и се засмя на спомена за мач срещу Аякс, когато вкара два пъти и даде на Дейли Блайнд до такава степен, че защитникът на Манчестър Юнайтед беше заменен.

Докато Муса се превърна в един от най-добрите играчи на Световното първенство за под-20 през 2011 г., няколко клуба от Висшата лига бяха свързани с него, но на 19-годишна възраст почувства, че е твърде рано. да дойде в Англия и вместо това да се присъедини към ЦСКА.Освен времето и езика – “луд”, казва Муса, разклащайки глава – той напълно се радва на четирите си години в Русия, където играе в Шампионската лига и печели три титли.

Муса говори за как Русия е постигнала „много подобрения по отношение на расизма – не съм виждала нищо по време на своето пребиваване там” – и има някои специални думи за Леонид Слуцки, треньорът на ЦСКА, който за кратко го превърна в нападател и винаги е бил окуражаване. – Той ми е като баща – казва той. “Мисля, че той е този, който ме направи това, което съм днес.”

Ако имаше момент, когато Муса дойде на световно ниво, това беше на финалите на Световната купа в Бразилия, където той вкара няколко блестящо взети голове в 3: 2 срещу Аржентина.Докато си тръгваше от терена с ризата на Гонсало Хигуаин, знаеше, че животът му никога няма да бъде същият. “Това беше, когато профилът ми се промени”, казва Муса. „За мен, тази игра в Аржентина беше голяма изненада, никога не съм изпитвала нещо подобно – никога не съм мислила, че мога да го направя. След мача казах: „Уау!“ Беше като сън. ”

Голямата тъга за Муса е, че човекът, който по това време беше треньор на Нигерия, вече не е с нас. Стивън Кеши умира през юни, след като е претърпял инфаркт на 54-годишна възраст и Муса звучи така, сякаш все още се примирява със загубата на един от най-влиятелните хора в живота си.

голям шок за мен.Не можех да повярвам, защото два дни преди смъртта ни разговаряхме с него – спомня си Муса. – Така че бях толкова изненадан, когато чух тъжната новина, защото той звучеше толкова здрав. Бях играл под него около три години и половина, в Купата на нациите и Световната купа, а той беше много приятен човек, друг, който ми беше като баща.Като нигерийци и африканци, ни липсва велик човек.

Тъй като Муса гледа към бъдещето, той се надява да помогне на Нигерия да се класира за финала на световното първенство през 2018 г. и между сега и след това възнамерява да отбележи своя успех. Лестър, дори и ако трябва да изчака времето си. “Висшата лига е много по-бърза от Русия – тук има толкова много тичане – но мисля, че в рамките на няколко мача ще мога да се адаптирам”, казва той, когато екипът му се подготвя за мача срещу Саутхемптън. „Когато мениджърът реши, ще бъда готов да играя и дам 100%.”