Кепа се зае да лети като един от най-добрите млади вратари в света

Загрижен никой от треньорския щаб не се е опитал да поправи грешките си след една тренировка, Кепа се убеди, че дните му в клуба, в който се присъедини малко преди 10-ия му рожден ден, бяха преброени. Не е нужно да се притеснява.

След като беше назначен на резервната скамейка на заместниците за мачовете в лигата срещу Хетафе и Малага през 2012 г., Кепа направи своя дебют за Билбао Атлетик – резервната страна на клуба – преди да бъде отпуснат на заем второстепенни страни SD Ponferradina и след това Реал Валядолид през 2015 година.Малко повече от година по-късно той дебютира в Ла Лига при победа с 1: 0 срещу Депортиво Ла Коруня, следвайки Bet 365  стъпките на най-известния син на Ондароа – Хосе Мария Бенгоетксея.

Бившият нападател беше отговорен за разузнаването на Кепа и трима негови приятели от родното им село през 2002 г., гледайки с гордост, докато младият вратар напредва през различните възрастови групи с клуб и страна през следващите 15 години.

„Той беше малък по отношение на други деца “, спомни си Луис Льопис, който сега е треньор на вратарите в Реал Сосиедад и първи тренира Кепа в базата на Летима на Атлетик. „Но го видях да се подскача малко във вратата и каза:„ Уау, това е вратар. “Ако всичко върви нормално, той ще бъде вратар на своето време.“

Това беше Llopis препоръча на Реал Мадрид да изпълни клаузата си за изкупуване на стойност 20 милиона евро през януари, тъй като европейските шампиони продължиха продължителното си търсене на нов № 1, само за Зинедин Зидан да наложи вето върху сделката, въпреки че Кепа вече е преминал медицинско.

“ Кепа е много талантлив – каза Зидан, – но не исках вратар в средата на сезона.Не съжалявам, че не го подписах.

Чувството беше очевидно взаимно, дори ако Кепа призна, че сагата е била огромна разсеяност за играч, който все още трябва да направи 50 участия за Атлетик: „Да, не държа обида срещу Зидан, не трябва да възмущавам никого. Не съжалявам за всичко, което съм живял през тези месеци. Малко играчи имат Bet Clic възможност да живеят нещо подобно. Това беше сапунена опера, но с щастлив край за мен. Доволен съм и съм щастлив. ”Play Video 1:29 Трансфер прозорец: най-скъпите подписи досега това лято – видео

Нов договор на стойност 4 милиона евро на сезон с клауза за освобождаване от 80 милиона евро беше подписан бързо и , поне за няколко месеца животът се върна към нормалното.По-рано Кепа говори за страстта си към птиците, прекарвайки детството си в търсене на златни финки с баща си, тренира ги да пеят и участват в конкурси. „От малък сме имали птици“, каза той. „В началото не пропуснах състезание, а след това не можах да отида на толкова много поради факта, че игрите са в почивните дни. Но не исках да ги оставя. Всеки път, когато се прибера, е пълен с птици. Много е здравословно. ”

Той бе определен в отбора на Испания за Световната купа, като дебютира за Юлен Лопетегуи срещу Коста Рика през ноември. Шест месеца преди това той играеше за страни под 21 години, когато стигнаха до финала на Европейското първенство в Полша.Въпреки че загуби с 1: 0 от Германия, представянето му в полуфиналната победа над Джанлуиджи Донарумма и Италия подчертаха статута му на един от най-добрите млади вратари в света, въпреки че и двамата с Льопис признаха, че има още много възможности за подобрение в такава нежна възраст. Facebook Twitter Pinterest Kepa „успява добре да циркулира топката благодарение на техниката с краката си“, казва Луис Льопис, бивш треньор на вратарите в Атлетик Билбао. Снимка: Power Sport Images / Гети Имидж

„Кепа винаги е добре поставен зад защитата“, казва той. „Той успява да циркулира топката благодарение на техниката си с краката. Той чете много добре играта и интерпретира преминаващите опции на противниковите нападатели, когато го атакуват, за да излезе, за да пресече.Той не прави много грешки. ”

” Най-голямото предимство на Кепа е главата му “, добавя Ника Куенка, бивш редактор на изданието на испанския вестник AS в Билбао. „Той е все още много млад, но е много силен психически. Той възприема същия подход, независимо дали играе в El Madrigal или Bernabéu. Той направи истинско впечатление с всички отбори, за които е играл и съм сигурен, че той просто ще се справи с всичко това. ”

И все пак дори той трябва да бъде изведен изненада със скоростта Челси са действали.Отказът на Тибо Куртоа да присъства на среща с мениджъра на Челси, Маурицио Сари, тази седмица в крайна сметка принуди ръката им, като италианецът реши срещу ход за вратаря на Англия на Стоук Джак Блънд, въпреки няколко запитвания през лятото.

“Шок е, защото хората мислеха, че той ще бъде в Атлетик няколко години”, казва Куенка. „Знаем, че Челси е важен клуб, но всичко се случи за 24 часа и в този момент всички са изненадани. Политиката за трансфер само на подписващи играчи на баски означава, че Athletic е рядко да продава, тъй като е много трудно да подписва замествания.Кепа беше най-важният играч в състава и беше вдъхновение за всички млади играчи на Lezama, въпреки че Álex Remiro може да бъде добра замяна за него.

Сега зависи от Kepa да покаже, че е готов да лети в гнездото.